Zodiaken - Djurkretsen

STENBOCKEN
Stjärnporten
VÄDUREN
OXEN
TVILLINGARNA
KRÄFTAN
LEJONET
JUNGFRUN
VÅGEN
SKORPIONEN
SKYTTEN
STENBOCKEN
VATTUMANNEN
FISKARNA
Länkar och Referenser

Stenbocken - det Tionde Tecknet
 
Tecknet för Social Status
 
22 december - 19 januari

z30.gif

z28.jpg

POSITIVA EGENSKAPER
 
Ambitiös, disciplinerad, försiktig, humoristisk, praktisk, reserverad, tålmodig.
 
 
 
NEGATIVA EGENSKAPER
 
Fatalistisk, missunsam, olycklig, pessimistisk. 
 
 
 
GILLAR
 
Fasta grunder, kunna det du diskuterar, professionalism, pålitlighet, syfte.
 
 
 
OGILLAR
 
Fantasier, göras till åtlöje,  jobb som inte leder nånvart, snöplighet, vilda idéer.
 
 
 
PERSONLIGHET
 
Stenbocken är en av de mest stabila och allvarliga karaktärerna i zodiaken. Du är ofta självsäker, beslutsam och lugn, och arbetsvillig, känslokall, slug, praktisk, ansvarsfull, framhärdande och försiktig, men ofta också blyg och reserverad. Du är rationell, logisk, skarpsint och skärpt, du har bra koncentration och du är djupsinnig och funderar noga innan du fattar ett beslut. Men överraskande nog är du ofta också intresserad av det övernaturliga.
 
Du har förmåga att uthärda så länge som krävs för att uppnå de mål du föresatt dig. Du är en pålitlig arbetare, ärlig och disciplinerad, och du avslutar alltid vad du påbörjar. Du är en beslutsam chef som sätter upp höga mål för både dig själv och din anställda. På ditt metodiska, hårda, envisa sätt sätter du alltid familjen och/eller jobbet före dig själv. Du planerar noga hur du ska nå dina högt uppsatta mål och du har förmågan att uppnå fantastiska resultat med minimala resurser. Med din utmärka organisationsförmåga är du kapabel att arbeta på många olika projekt samtidigt. Du har stor respekt för auktoriteter, men när du själv befinner dig i en maktposition är du inte särskilt benägen att lyssna på andras åsikter. Du är en mycket krävande, men samtidigt rättvis ledare. 
 
Du är väldigt traditionalistisk och inte särskilt innovativ, och du har en tendens till melankoli, pessimism, och till och med olycka, särskilt om du känner att du har misslyckats. I extrema fall kan du bli väldigt deprimerad, med extatisk lycka som plötsligt går över i extrem, destruktiv olycka.
 
 
 
YRKEN
 
Du är intresserad av musik och passar också bra för yrken som rör pengar och matematik, till exempel som ekonom, finansiär, bankir, spekulant, kontraktör, direktör eller mäklare. Du kan också vara en umärkt byråkrat, lärare, rektor, eller en skicklig politiker. Annars kan du vara forskare, ingenjör, lantbrukare, byggnadsarbetare, eller så kan du ibland, tack vare din kvicktänkthet, lyckas utmärkt i underhållningsbranschen.
 
 
 
RELATIONER
 
Du är ofta nedstämd, för att inte säga olycklig. Du är en aning självcentrerad, och försiktig och vaksam bland människor du inte känner särskilt väl. Du har inte så många vänner, men du är väldigt lojal mot de du har. Men du kan också bli en bitter ovän.
 
Du är väldigt försiktig när det gäller kärlek, men i äktenskapet är du oftast trogen, om än med en tendens till svartsjuka.
 
Du passar bäst ihop med
 
Oxen - Du och Oxen har mycket gemensamt. Ni är båda ansvarstagande och praktiska. Ni har lätt för att förstå varandra, och passar känslomäsigt mycket bra ihop. Den lugna Oxen är precis vad du med din kyliga och avståndstagande natur behöver för att öppna dig. Det är dock viktigt att ni båda tämligen tungsinta personligheter ser till att försöka ha lite kul också då och då.
 
Kräftan - Trots att du och Kräftan är varandras motsatser, har ni faktiskt mycket gemensamt. Den förstående och omtänksamma Kräftan passar utmärkt ihop med din tungsinta natur. Kräftan uppskattar din ständiga strävan, och är nöjd med att befinna sig i bakgrunden som stöd.   
 
Jungfrun - Ni är perfekta för varandra. Det finns en hel del likheter och stor förståelse mellan era båda personligheter. Ni är båda propra och noggranna, så det finns inte så mycket att irritera sig på hos den andre från någondera sidan. Det finns mycket stora möjligheter för en mycket nära relation där ni betyder allt för varandra, och där inget annat spelar någon roll längre. Ni är visserligen båda en aning distanserade, men det har ingen betydelse, eftersom ni ändå vet hur mycket ni betyder för varandra.
 
Vågen - Här finns goda möjligheter för ett stabilt och långvarigt förhållande mellan två engagerade parter. Enda risken kan kanske vara att Vågen, som ständigt är i behov av att visas uppskattning, finner din lite för hämmad och känslokall.
   
Stenbocken - Dessa lika personligheter passar alldeles utmärkt tillsammans. Ni har stor förståelse för varandras tillgångar och brister. Och med Stenbockens typiskt höga ambition, finns mycket stora möjligheter till en mycket lång och lycklig relation. Den största risken med en relation mellan två allvarliga Stenbockar, är kanske att det riskerar att bli lite tråkigt i längden, men det är förmodligen inget som någondera av er bryr er så särskilt mycket om.
 
Fiskarna - Det finns en mycket stor sympati och förståelse mellan era båda personligheter, som komplementerar varandra på ett utmärkt sätt. Den drömmande Fisken beundrar din praktiska natur, och din lugna, stabila och jordnära natur ger den osäkra Fisken just den trygghet den behöver. Och på samma sätt som Fiskens beroende ökar med tiden, ökar även ditt behov av att känna sig behövd ju längre tid som går.
 
Du passar inte lika bra ihop med
 
Väduren - Din tålmodiga och eftertänksamma natur faller inte den otåliga Väduren i smaken.
 
Tvillingarna - Tvillingen är för rastlös och otålig för din lugna och tålmodiga natur.
Lejonet - Din eftertänksamma natur har svårt för det impulsiva, utåtagerande och lättsinniga Lejonet.
 
Skorpionen - Era två mycket envisa personligheter riskerar att snabbt gå varandra på nerverna.
 
Skytten - Du och Skytten är alltför olika. Skytten är en öppen och optimistisk natur som tar dagen som den kommer, medan du är en sluten och pessimistisk natur som måste ha allt under kontroll. Ni kommer inte att stå ut med varandra länge.
 
Vattumannen - Vattumannen är för frihetsälskande och oorganiserad för din hemkära och strukturerade natur.
 
Din motsats
 
Kräftan 
 
 
 
SJUKDOMAR
 
Depression, exem, hudproblem, knäproblem, reumatism, skellettsjukdomar. 
 
 
 
STYRANDE PLANET
 
Saturnus
 
 
 
HÄRSKANDE GUDOM
 
Saturnus - Fruktbarhetens Gud
 
 
 
VETENSKAPLIGT NAMN
 
Capricorn
 
 
 
NYCKELORD
 
Självförverkligande
 
 
 
PERSONLIGT NYCKELORD
 
Jag använder
 
 
 
DUALITET
 
Yin (feminin, mörk, mjuk, passiv)
 
 
 
TRIPLICITET
 
Jord
 
 
 
KVALITET
 
Kardinal
 
 
 
FÄRG
 
Brunt
 
 
 
STJÄRNSTEN
 
Svart onyx
 
 
 
METALL
 
Bly
 
 
 
BLOMMA
 
Tulpan (nejlika, murgröna)
 
 
 
TRÄD
 
Tall, alm, poppel
 
 
 
DJUR
 
Alla djur med klövar
 
 
 
LYCKONUMMER
 
2 och 8
 
 
 
LYCKODAG
 
Lördag
 
 
 
LÄNDER
 
Afghanistan, Bulgarien, Indien, Mexico.
 
 
 
STÄDER
 
Boston, Bryssel, Chicago, Montreal, Oxford.
 
 
 
MYTEN BAKOM TECKNET
 
Tecknet Stenbocken föreställer fruktbarhetsguden Pan, som var son till gudarnas budbärare Hermes, och enligt legenden upphovsman till panflöjten. Han hade kropp som en get, klövar på fötterna och två små horn på huvudet.
 
I tecknet Stenbocken, har dock Pan en fiskstjärt istället för ben. Detta härrör från en händelse i kriget mellan gudarna och titanerna. Denna strid gjorde Gaia - självaste moder jord - mycket upprörd, och hon frambringade det fruktansvärda monstret Tyfon. Gudarna överrumplades av monstret. Pan ropade i sista stund ut en varning, och föreslog för gudarna att de skulle förvandla sig till olika djur så att de kunde gömma sig för monstret.
 
Pan själv förvandlade sig till en fisk - men i brådskan lyckades han inte fullborda förvandlingen. Det var bara bakkroppen som blev fisklik - resten av kroppen förblev den hos en get.   
 
 
 
NÅGRA BERÖMDA STENBOCKAR
 
Jesus av Nasaret, Rudyard Kipling, Anthony Hopkins, JRR Tolkien, Mel Gibson, Isaac Newton, David Bowie, Elvis Presley, Richard Nixon, Jeanne D'Arc, Martin Luther King, Al Capone, Muhammad Ali, Kevin Costner, Janis Joplin.       
 

d10.gif

Skriv gärna på den här namninsamlingen för att protestera mot Sveriges vargjakt!