Zodiaken - Djurkretsen

KRÄFTAN
Stjärnporten
VÄDUREN
OXEN
TVILLINGARNA
KRÄFTAN
LEJONET
JUNGFRUN
VÅGEN
SKORPIONEN
SKYTTEN
STENBOCKEN
VATTUMANNEN
FISKARNA
Länkar och Referenser

Kräftan - det Fjärde Tecknet
 
Tecknet för Hemmet
 
22 juni - 22 juli

z24.gif

z10.jpg

POSITIVA EGENSKAPER
 
Beskyddande, fantasifull, försiktig, intuitiv, känslosam, kärleksfull, medkännande, slug. 
 
 
 
NEGATIVA EGENSKAPER
 
Lynnig, oförmögen att släppa taget, ombytlig, snarstucken.
 
 
 
GILLAR
 
Barn, bjudningar, hemmet, hobbys, romantik.
 
 
 
OGILLAR
 
Bli emotsagd, bli tillsagd vad du ska göra, irritation, misslyckande, råd. 
 
PERSONLIGHET
 
Kräftan är zodiakens mest mångskiftande personlighet, alltifrån blyg och tillbakadragen till ganska utåtriktad. Vad ni alla har gemensamt är er konservativa, traditionella och hemkära natur. Du känner starkt för att upprätthålla familjebanden och ofta är du intresserad av släktforskning.
 
Du är inte osocial, men du har ett stort behov av att vara ensam ibland. Utåt kan du verka tjockhudad, okänslig, kompromisslös, orubblig, målmedveten, energisk, slug, intuitiv, vis och filosofisk. Men på insidan kan du vara ganska annorlunda - snäll och medkännande, särskilt mot dina närmaste. Du är känslosam och fantasifull och har lätt för att läsa av andra människors känslor. Ofta har du allt för livlig fantasi och du har en stor romantisk fantasi om livet som du försöker leva upp till.
 
Du tycker om konst och litteratur, och särskilt drama. Du kan också själv besitta stor litterär, konstnärlig och retorisk talang. Även om du ger intryck av att vara jordnära, är du inte sällan intresserad av det övernaturliga.
 
Du kan vara ovårdad, tjurig, slingrig och lynnig. Ofta är du självömkande och du kan känna dig förolämpad även när det egentligen inte finns någon anledning till det. Ibland kan du få våldsamma raseriutbrott, till synes utan anledning. Men samtidigt känner du dig lätt smickrad. Du är ambitiös, men ibland taktlös och svår.
 
 
 
YRKEN
 
Du är väl lämpad för en mängd skiftande yrken, framförallt tack vare din goda arbetsanda och hängivenhet. Du kan vara en skicklig författare eller journalist. Du kan också vara politiker, även om du som sådan föredrar att stå i bakgrunden snarare än i rampljuset. Du kan jobba med att hjälpa och stödja andra, som inom socialvård, sköterskearbete eller leveransabete. Du kan också vara en utmärkt kock. Du kan bli en framgångsrik affärsman eller ledare inom industrin. Din romantiska sida och ditt historiska intresse kan leda in dig på ett arbete inom second hand eller som antikexpert. Fast mer vanligt är att du jobbar som mäklare, trädgårdsmästare eller sjöman.
 
 
 
RELATIONER
 
I förhållanden är du en blandning mellan mjukhet och hårdhet. Du är lojal, känslosam och romantisk och du är väldigt beroende av att känna dig trygg. Du är väldigt beskyddande mot dina kära. Du tycker om att ge och begär inte mycket i gengäld. Dock kan du ibland vara alltför patriotisk, och kylig och misstänksam mot utomstående. 
 
Du har ett skarpt minne, särskilt när det gäller händelser med starka känslor inblandade, vilka du kan minnas in i detalj i åratal efteråt. Eftersom du lever så intensivt i minnet och i fantasin, kan gamla känslor plötsligt blomma ut igen om du möter någon som en gång betytt mycket för dig.
 
Du passar bäst ihop med
 
Oxen - Oftast en mycket lyckad kombination. Ni är båda tämligen lugna och omtänksamma till naturen, och ni älskar båda hemmet och familjen.
 
Kräftan - Era två lika personligheter passar mycket bra ihop, och ni har mycket stor förståelse för varandra, även om vardera parten helst av allt vill följa just sina egna personliga traditioner.
  
Lejonet - En mycket bra kombination av två vitt skilda personligheter. Lejonet kan muntra upp din tungsinta natur, och har stort överseende med din lynnighet. Du låter gärna Lejonet stå i centrum och styra och ställa - eller låter åtminstone Lejonet få tro att det bestämmer.
  
Skorpionen - En idealisk kombination av två passionerade och hängivna personligheter. Varning dock för kraftiga humörsvängingar och svartsjuka från båda sidor.
 
Stenbocken - Trots att du och Stenbocken är varandras motsatser, har ni faktiskt mycket gemensamt. Din förstående och omtänksamma natur passar utmärkt ihop med den tungsinta Stenbocken. Du uppskattar Stenbockens ständiga strävan, och är nöjd med att befinna dig i bakgrunden som stöd.
   
Fiskarna - Era två känslosamma och ombytliga personligheter är helt idealiska för varandra. Ni är båda mycket hemkära och romantiska, och har båda ett stort behov av att känna er älskade. Er ömsesidiga förståelse för varandra är i det närmaste fullkomlig.
  
Du passar inte lika bra ihop med
 
Väduren - Det här är oftast en svår kombination. Du är för lynnig och sentimental för Vädurens smak, samtidigt som även Väduren själv har lätt för att bli på dåligt humör. Och du har svårt att tåla Vädurens öppna och rättframma sätt.
 
Tvillingarna - Tvillingen vill ha ständig förändring, vilket inte faller din ägandeinriktade och hemkära natur i smaken. Tvillingen kan lätt irritera sig på din lynniga personlighet.
 
Jungfrun - Din dämpade och tillknäppta natur har svårt att stå ut med den krävande, kritiska och pedantiska Jungfrun.
 
Vågen - Du tycker om Vågens fredsälskande och konfliktsundvikande sida (vilken du också gärna utnyttjar för egen vinning), och Vågen uppskattar din lojalitet och generositet. Men den frihetsälskande och öppna Vågens stora behov av uppmärksamhet riskerar att bli för mycket för dig.
 
Skytten - Du känner stor beundran inför Skytten - men det här är ingen lyckad kombination. Tvärtom. Skytten är alltför rastlös och frihetsälskande för din hemkära natur.
 
Vattumannen - Vattumannen är för självständig för din kärleksfulla natur. Vattumannen har ett stort behov av sin frihet och sina vänner, medan för dig familjen alltid kommer i första rummet. 
 
Din motsats
 
Stenbocken 
 
 
 
SJUKDOMAR
 
dålig matsmältning, fetma, halsbränna, magproblem, magsår.
 
 
 
STYRANDE PLANET
 
Månen
 
 
 
HÄRSKANDE GUDOM
 
Luna (Selene) - Mångudinnan
 
 
 
VETENSKAPLIGT NAMN
 
Cancer
 
 
 
NYCKELORD
 
Trygghet
 
 
 
PERSONLIGT NYCKELORD
 
Jag känner
 
 
 
DUALITET
 
Yin (feminin, mörk, mjuk, passiv)
 
 
 
TRIPLICITET
 
Vatten
 
 
 
KVALITET
Kardinal
 
 
 
FÄRG
 
Silver
 
 
 
STJÄRNSTEN
 
Pärla
 
 
 
METALL
 
Silver
 
 
 
BLOMMA
 
Prästkrage (riddarsporre, akantus)
 
 
 
TRÄD
 
Alla träd rika på kåda
 
 
DJUR
 
Alla djur med skal
 
 
 
LYCKONUMMER
 
3 och 7
 
 
 
LYCKODAG
 
Måndag
 
 
 
LÄNDER
 
Nederländerna, Nya Zeeland, Skottland, USA.
 
 
 
STÄDER
 
Alger, Amsterdam, Manchester, New York City, Venedig.
 
 
 
MYTEN BAKOM TECKNET
 
Herkules var son till gudarnas konung Jupiter och den dödliga kvinnan Alkmene. Jupiters fru Juno var mycket svartsjuk, och gjorde allt för att förstöra för Herkules. Hon förtrollade honom, så att han i ett tillstånd av förvirring dödade sina båda barn. Som straff från gudarna för sitt dåd, tvingades han att under tolv år stå till tjänst hos kung Eurysteus i Mykene, vilken tvingade honom utföra det ena storverket efter det andra.
 
Herkules andra storverk gick ut på att döda den månghövdade hydran, ett drakliknande monster. För varje huvud Herkules högg av från monstrets kropp, växte två nya ut. Och mitt i denna vilda strid skickade Juno en krabba (vilket på svenska sedan blivit en kräfta) för att distrahera Herkules. Herkules krossade dock krabban med hälen. Herkules kunde sedan till slut också besegra hydran hydran, med hjälp av sin körsven Iolaus, vilken med en fackla hindrade nya huvuden från att växa ut då de huggits av.
 
 
 
NÅGRA BERÖMDA KRÄFTOR
 

Prinsessan Diana, Dalai Lama, Sylvester Stallone, Tom Cruise, Ringo Starr, Tom Hanks, Georgio Armani, Bill Cosby, Harrison Ford, Ingmar Bergman, Donald Sutherland, Ernest Hemingway, Cat Stevens, Robin Williams.

    

d4.gif

Skriv gärna på den här namninsamlingen för att protestera mot Sveriges vargjakt!